Polikistik Over Sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınların %5-10’unu etkileyen bir endokrin hastalığıdır. Yumurtalıktaki yüksek miktarda androjenlerle (testosteron gibi erkeklik hormonları) kendini gösterir ve insülin direnciyle bağlantılıdır. Genellikle küçük kistler (polikistler) yumurtalıkların etrafını sarar.
Polikistik Over Sendromu olan ve insülin direnci olan kadınların çoğunda karın bölgesinde kilo alımı, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede karbonhidrat tüketimi ve hipoglisemik dönemler (kan şekeri düşmesi) yaşanabilir.
Polikistik Over Sendromu hayatın ilerleyen zamanlarında kronik hastalıkların (diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, endometrial kanser gibi) gelişimiyle bağlantılı olduğundan, tanınması ve ergenlikte tedavisi bu hastalıkları engellemek açısından önemlidir, ihmal edilmemelidir. Polikistik Over Sendromu olan ergenlikteki kızlarda vücut imajıyla mücadeleye bağlı olarak depresyon yaratabilir. Bundan da önemlisi, kilo vermek için verilen çabalar kötü beslenme alışkanlıklarına veya yeme bozukluklarına yol açabilir.
Araştırma sonuçlarına göre hafif bir kilo kaybı bile (vücut ağırlığında % 5- 7 kayıp) belirtileri önemli derecede düzeltebilir ve adet kanamalarının düzene girmesini sağlayabilir.
Diyet Önerileri:
- Doymuş yağlı besinler tüketilmemelidir.
- Yüksek lifli besin alımına dikkat edilmelidir.
- Bu tipteki beslenme alışkanlıklarına ek olarak 2- 3 saat ara ile besin tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde kan şekeri seviyesi dengede tutulmalı ve ani yemek yeme atakları önlenmelidir.
- İnsülin seviyesini düzenlemeye yardımcı olduğu ve kilo kontrolünü desteklediği için fiziksel aktivite yapılmalıdır.
- Daha çok düşük Glisemik İndeks (GI) içeren besinlerden oluşturulmalıdır.
- Hazır paketlenmiş gıdalardan ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Un, şeker gibi basit karbonhidrat tüketimi azaltılmalı; tam tahıllı ekmek, yeşil sebzeler, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidrat tüketimi arttırılmalıdır.