İşte Kolayca Kilo Verebilmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşte Kolayca Kilo Verebilmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şişman bireyler ailesindeki kilolu insanları ileri sürerek genetik açıdan şanssızım der ve şişmanlığının temel nedeni olarak bu durumu düşünür. Genlerinizin kaderiniz olduğunu düşünmek yerine sağlıklı bir zayıflama programına girmelisiniz. İşte kolayca kilo verebilmek için dikkat edilmesi gerekenler:

1.Kahvaltıyı Sakın Atlamayın!

Kahvaltıyı atlamak vücudunuza saatlerdir yemek girmediğinden dolayı ‘’açlık çektiğiniz’’ mesajı yollar ve vücut kendini tehlikede olarak algılar. Bu yüzden koruma mekanizması olarak metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiyi saklamaya çalışır ki bu da istediğimizin tam tersidir. Kahvaltı aynı zamanda vücudumuzun düzenli çalışması için gereken yakıtı sağlar.

2.Su İçin.

Vücudun susuz kalması çoğu zaman açlık ile karıştırılır. Susuzluk metabolizmayı yavaşlatır, konsantrasyon bozukluğuna, yorgunluğa ve unutkanlığa yol açar. Günde en az 1,5 -2 lt su içmek tok kalmanıza yardımcı olmakla beraber eklem ağrılarını azaltır, böbrek ve karaciğerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

3.Kalori İçmeyin.

İçtiğiniz içecekler ile aldığınız fazladan kalorileri fark etmezsiniz bile. Sonra “Ben niye kilo alıyorum” diye sorar, nedenini bulamazsınız. Kola, meyve suyu, şarap gibi içeceklerle fazladan kalori almaya son verin. Bunların yerine bol bol su için. Suyunuzu tatlandırmak için de içine salatalık, limon ya da nane atmayı deneyin.

4.Porsiyon Miktarınızı Azaltın.

Fazla kilolu insanlar genellikle fazla yemek yerler veya çok sağlıklı düşünülen yemekler abartılıp çok fazla yenilir. Ne kadar yemek yememiz gerektiğini bilmemiz ve ona göre miktarı azaltmamız çok önemlidir. Daha küçük boyutlarda bir tabak kullanın.

5.Egzersizi Alışkanlık Haline Getirin ve Aktif Olmak İçin Fırsatlar Yaratın!

Başarılı ve kalıcı kilo vermenin gizli anahtarı egzersizdir. Yavaş yavaş aktivitemizi arttırabiliriz. Sevdiğiniz herhangi bir sporla hareket etmeye başlayabilirsiniz. Yürüyen merdivenler ve asansörler yerine merdivenleri kullanmayı tercih edin.

6.Uzun Süre Aç Kalmayın ve Öğün Atlamayın.

Biraz aç hissetmek iyi olabilir ama tüm gün kendinizi aç bırakıp gece ağır yemeklerle midenize yüklenmek sağlıklı değildir ve kilo vermenize engel olur. Aşırı yeme ihtiyacı hissetmenize yol açan kan şekeri düşüklüğüne fırsat vermeyin, öğünlerinizin ve ara öğünlerinizin zamanını kaçırmayın.

7.Ara Öğün Yapmayı Unutmayın.

Az ve sık yeme prensibiyle metabolik hızınız artar, kan şekeriniz dengede olur ve açlık hissetmezsiniz. Uzun süre aç kalmak özellikle öğle yemeği yedikten sonra 6 – 7 saat aç kalıp akşam yemeğini geç yemek kilo alımında önemli bir etkendir. Bunun için 3 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin.

8.Daha Fazla Uyuyun.

Gece geç yatan kişilerde abur cubur yemeye eğilim daha fazladır. Akşamları ne kadar erken yatar sabahları ne kadar erken kalkarsanız metabolizmanız daha erken çalışmaya başlar bu da gün içinde alacağınız kalorileri daha iyi yakmanızı sağlar.

Leptin hormonu yeterince besin aldığımızda beyine uyarı vererek iştahımızın kesilmesini sağlar. Az uyunduğu zaman leptin hormonu seviyesi düşerek kendimizi aç hissetmemize neden olur.

Ghrelin hormonu açlık halinde vücudumuzda yükselen, yüksek kalorili besinleri dayanılmaz hale getiren bir hormondur. Uykusuzluk yaşanılan günlerde ghrelin hormonu vücutta yükselir ve besin alımınız artabilir.

9.Yavaş Yemeyi Deneyin.

Besinleri çok hızlı çiğnemeyin. Yemeğinizi ortalama 20 dakikada tüketmelisiniz. Beynin tokluk hissini algılaması yaklaşık 20 dakikadır.

10.Çeşitli Beslenin.

Hiçbir besin tek başına mucizevi özelliğe sahip değildir ve hiçbir besin de tek başına suçlu değildir. Hedefiniz ölçülü beslenmek olsun.