Besinlerin Enerji Yoğunluğu

Besinlerin Enerji Yoğunluğu

Enerji yoğunluğu, belirli bir gıda ağırlığındaki kalori sayısıyla temsil edilen enerji miktarıdır. Enerjisi yoğun gıdalar porsiyon başına çok sayıda kaloriye sahiptir. 

Enerji yoğunluğu, makrobesinler (protein, yağ, karbonhidratlar), lif ve su oranı ile belirlenir. 

Yani bir gıdada ne kadar fazla su ve lif varsa, enerji yoğunluğu o kadar düşük olur. Gıdada ne kadar çok yağ varsa, enerji yoğunluğu o kadar yüksek olur.

Düşük enerji yoğunluğuna sahip gıdalar arasında yüksek lifli yeşil ve renkli sebzeler bulunur. Düşük enerji yoğunluğuna sahip gıdalar hakkında güzel olan şey, genellikle besin açısından yoğun olmalarıdır, bu da porsiyon büyüklüğü başına çok fazla besin maddesine sahip oldukları anlamına gelir. Birçok meyve ve sebze türünün kalorisi düşüktür, lif oranı yüksektir ve birçok vitamin ve mineral içerir. 

Enerji yoğun gıdalar arasında tatlılar, derin yağda kızartılmış gıdalar, patates kızartması, makarna, nişastalı sebzeler, soslar, peynir, kavrulmuş fındık ve tohumlar bulunur.

Tüm enerjisi yoğun gıdalar sizin için kötü değildir, ancak kilo alımından kaçınmak için onları yerken porsiyon boyutunuzu izlemelisiniz .

Çorbalar ve içecekler gibi bazı yiyecekler yüksek veya düşük enerji yoğunluğuna sahip olabilir. Sebzeli et suyu bazlı çorbalar genellikle düşük enerji yoğunluğuna sahipken kremalı çorbalar enerji yoğundur. (Fizyoloji ve Davranış. 2009; 97: 609)

Enerji yoğunluğu prensibini uygulayarak, kalori alımınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Bunu başarmak için, ilave yağlar ve / veya şeker içeren yüksek enerjili yoğun gıdaları meyve, sebze, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi düşük enerjili yoğun gıdalarla değiştirin. (UC DAVIS Universty of california)

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR