Birçok insan ‘’kefirde canlı hayvan var’’ söylentisi ile kefir içmekten çekinmektedir. Açıkca söyleyebiliriz ki kefirin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. İçerisinde hayvan diye tabir edilen şeyler ise vücudumuz için son derece faydalı olan ve hali hazırda bağırsaklarımızda milyonlarca yaşayan probiyotiklerdir. Bunlar hayvan değil canlı mikroorganizmalardır ve vücudumuzun bunlara ihtiyacı vardır.
Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunmaktadır. 1 kaşık kefirde ise 70-100 milyon arası probiyotik bakteri (faydalı bakteriler) bulunmaktadır. Probiyotik; sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve bileşenleri olarak tanımlamaktadır.
Bağırsaktaki yararlı bakteri ve mantarların sağlıklı şekilde çoğalabilmesini ve yararlı olabilmesini sağlar. Sağlıklı bir bağırsak sistemi birçok hastalıktan korur. Örneğin, kefir gibi probiyotik açıdan zengin besinler kabızlığa karşı müshil gibi etki gösterir. Toksinlerin vücuttan atılması da zehrin birikmesini önler.
Doğru beslenme şekliyle sindirim kanalının sağlığı korunmalıdır. Bunun için de probiyotikleri mutlaka yeterli miktarda tüketmeliyiz. Kefir, en etkili probiyotik bakteri içeren besindir ve içindeki yararlı bakteriler bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmaların bağırsak duvarına yapışma ve yayılmasını engeller. Bunun dışında yoğurt, turşu, bozadan da bir miktar probiyotik alıyoruz.
Nasıl ki yoğurt veya turşu yerken korkmuyorsanız aynı şekilde içiniz rahat bir şekilde kefir içebilirsiniz.