Akdeniz Diyeti Depresyonun Önlenmesine Yardımcı Olabilir

Akdeniz Diyeti Depresyonun Önlenmesine Yardımcı Olabilir

Moleküler Psikiyatri’de son sekiz yılda yayınlanan 41 araştırmanın incelenmesinden elde edilen bulgular, bitkisel bazlı meyve, sebze, tahıl ve balık, fındık, zeytinyağından oluşan bir diyetin iyi bir ruh haline katkı sağladığını ortaya koydu. Uzmanlar, teoriyi test etmek ve depresyonun diyetle tedavi edilip edilemeyeceğini öğrenmek için daha fazla çalışmalara ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Akdeniz Diyeti Neden Bu Kadar Sağlıklı?

University College London’daki meslektaşları ile analizi yapan Dr Camille Lasalle, kanıtların şu ana kadar, katı bir klinik kanıt olmasa da, yediğimiz gıdaların depresyon riskini azaltmada bir fark yaratabileceği düşüncesine işaret etti.

Ruh hali ve yemek arasındaki bağı açıklamak zor. Dahil olabilecek birçok başka faktör var:

  • Depresyonda olmak iştah kaybına veya iştah artışına neden olabilir ve sonuçta kişi görüntüsünden memnun olmayabilir.
  • Mutlu insanlar, daha sağlıklı yaşam tarzına sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir.
  • Bol şekerli ve yüksek derecede işlenmiş gıda gibi kötü yiyecekler ile beslenmek depresyon riskini artırıyor olabilir, bu da bunları diyetinizden arındırmak anlamına gelir.

Geleneksel Akdeniz diyetine yönelik yapılan araştırmalar, kalp hastalığı için risk faktörleri olan tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi durumları geliştirme riskimizi azaltabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar ayrıca, bir Akdeniz diyetini yakından takip eden insanların daha uzun bir yaşam sürdürebileceğini ve kilo almaya daha az eğilimli olabileceğini bulmuşlardır.

Tipik bir Akdeniz diyeti, çok miktarda sebze, meyve, fasulye, tahıl gevreği ve tahıl ürünleri içerir. Ayrıca orta miktarda balık, beyaz et ve bazı süt ürünleri içerir.

”Daha fazla denemeler gerekli”

Bağlantıların gerçek olup olmadığını ispatlamanın tek yolu, depresyon riski altında olan kişilerde geniş randomize çalışmalar yapmaktır. Bu tür denemeler büyük bir çaba gerektirecektir, ancak yapmakta fayda var.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/news/health-45641628