18 – 24 Kasım Ağız Diş Sağlığı Haftası

18 – 24 Kasım Ağız Diş Sağlığı Haftası

Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıda maddeleri şekerli ve işlenmiş asitli içecekler ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenmeyen maddelerdir.

Diş çürüğünü önlemek için:

  • Şekerli, yapışkan ya da asitli içecekler tüketilmemelidir.
  • Öğün aralarında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyip diş etine masaj yapacak gıdalar tüketilmelidir.
  • Dişler düzenli olarak fırçanlanmalıdır.

DİŞLERİMİZİ SAĞLAM TUTMADA BESLENMENİN YERİ

A VİTAMİNİ

Şalgam, ıspanak ve karnabahar gibi yeşil pigmentli sebzelerde, havuç, patates, domates, kayısı gibi turuncu ve kırmızı sebze ve meyvelerde bulunur. Eksikliğinde kemik ve diş büyümesi yavaşlar, tükürük salınımı azalır, ağız kuruluğu sonucunda diş etleri ve ağız mukozasında çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklara mikroorganizmalar yerleşirse enfeksiyonlara sebep olur.

D VİTAMİNİ

Yumurta, süt ve süt ürünleri, yağlı balıklar D vitamini kaynaklarıdır. Kemik ve diş gelişiminde rol alır.

E VİTAMİNİ

Soya fasulyesi, yumurta, et, mısır, pamuk yağı, taze yeşillikler ve sebzelerde (elma, domates vb.) bulunur. Eksikliğinde antioksidant özelliğinden dolayı iltihapların geç iyileşmesine ve bunun sonucunda diş eti hastalıkların seyrinin uzamasına etki eder.

B6 ve B2 VİTAMİNİ

Bira mayası, kepek, buğday, pirinç, karaciğer ve çeşitli sebzeler B6 vitamini kaynağıdır. Süt ve et ürünleri de B2 vitamininin asıl kaynağıdır. Eksikliklerinde dilde ve ağızda iltihaplar çıkar, dudak kenarlarında çatlaklar oluşur.

B12 VİTAMİNİ

Hayvansal kaynaklı gıdalar B12 deposudur. Özellikle karaciğer, böbrek, süt ve peynir örneklerindendir. Eksikliği pernisiyoz anemiye sebep olur. Bunun semptomları da ağızda kırmızı lezyonlar, dilde yanma ve acımaya sebep olur.

C VİTAMİNİ

Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler ve domateste bulunur. C vitamininden yoksun beslenen insanlarda diş etlerinde şişme, iltihaplanma ve diş kaybı görülür.