Emzirme döneminde zayıflama diyetleri veya düşük kalorili detoks programları süt yapımını olumsuz etkilediğinden uygulanmamalıdır. Yeteri kadar sağlıklı ve dengeli beslenen bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgılar. Harcanan enerjiyi dengelemek amaçlı bu dönemde normal beslenmeye ek enerji takviyesi yapılmalıdır. Kişinin beslenmesi bir diyetisyen tarafından düzenlenmelidir.
Anne sütü alımını arttırabilmek için sıvı dengesini sağlamak önemlidir. Bu yüzden günde 12-15 bardak (2,5-3 litre) su içilmelidir. Emzirme esnasında da su içmenin süt üretimine katkısı bulunmaktadır.
Yeşil mercimek emziren annelerin ihtiyacı olan demiri karşılamada yardımcı olur, süt miktarını arttırıcı etki oluşturur. Yüksek miktarda protein bulundurması sebebiyle vücudun kas yapısını güçlendirir.
İyi bir gaz giderici olan kimyon bu dönemdeki annelerin imdadına yetişerek bebekte gaz sancılarını önlemeye yardımcıdır. Annenin yediği kurubaklagiller gibi gaz yapıcı yiyeceklerin vereceği rahatsızlığı önlemeye yardımcı olan iyi bir baharattır.
Vitamin açısından zengin meyveler her gün tüketilmelidir. Tatlı yeme ihtiyacı duyan anneler, şeker ya da işlenmiş gıdalar yerine C vitamini açısından zengin mevsim meyvelerinden tüketebilirler.
Dereotu; kalsiyum, manganez ve demir açısından zengindir, ayrıca antioksidan, anti-enflamatuar ve anti-viral özellikleri ile bilinen flavanoidler içerir. Dereotunun diğer bir özelliği ise anne sütünü arttırıcı etkisidir.
Bitki çayları içerisinde özellikle rezene çayı anne sütünü arttırıcı özelliği vardır. Gaz problemi olan bebeğin de gazını giderici, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır.
Sucuk, salam, sosis, konserve gibi katkı madde içeren, işlenmiş paketli gıdalar tüketilmemelidir.
Kalsiyum ve proteinden zengin süt ve süt ürünleri, yumurta günlük beslenme programında sıkça bulundurulmalıdır.
Demir anemisinden kaçınmak için et ve taze koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler (ceviz, badem) sık sık tüketilmelidir.
Bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişiminde önemli rol alan omega-3 alımını sağlamak için balık haftada en az 2 kez tercih edilmelidir.