Hipotirodi Kilo Aldırır Mı – Nasıl Beslenilmeli?

Hipotirodi Kilo Aldırır Mı – Nasıl Beslenilmeli?

Tiroit yetmezliği anlamına gelen hipotiroidi; metabolizmanın yavaşlamasına yol açmaktadır. Bu nedenle hipotiroidi olan hastalarda önceki dönemlere göre %15- 30 oranında bir kilo artışı gözlemlenebilir.

Tiroit hormonu ilaçlarının düzenli kullanılması ile hastaların hormon seviyeleri düzelmekte ve kilo vermeye başlamaktadır. Bu yüzden hipotiroidi olan hastalar kilo vermek için öncelikle hastalığın tedavisine başlamalıdırlar. Tiroit hormonun yetersizliği ile birlikte bazı minerallerin eksiklikleri de kilo vermeyi engeller. Çünkü T4 hormonunun T3’e dönüşmesinde selenyum, çinko, demir, bakır gibi minerallerin de görevli olduğu düşünülmektedir. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksiklikleri mutlaka giderilmelidir.

Hipotiroidi olan hastaların kilo vermesini zorlaştıran diğer bir konu ise çoğu zaman kanda insülin hormonunun da yüksek oluşudur. Tiroit yetmezliği olan hastalarda metabolizma yavaşladığından alınan karbonhidratların (unlu, şekerli gıdaların) sindirilmesi ve kandaki şekerin hücrelere girmesi zorlaşır. Bu nedenle vücut daha fazla insülin salgılayarak kan şekerini düşürmeye çalışır. İnsülin hormonu yüksekliğini azaltmanın önemli bir yolu şeker yükü yüksek olan karbonhidratları diyette sınırlandırmaktır. Beyaz ekmek, şeker, makarna, patates, kek, tatlı, çikolata gibi şeker yükü fazla gıdalar insülin hormonunu kanda iyice artırarak kilo vermeyi önler. Bu gıdalar yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek, kepekli makarna, nohut, kuru fasulye, mercimek, bezelye, sebze ve meyvelerle beslenmek gerekir.