Tiroid Hormonları ve Metabolizma ile İlişkisi

Tiroid Hormonları ve Metabolizma ile İlişkisi

Tiroid bezi, trioglobülin türevi hormonları salgılar. Hormonun salgılanması için iyod önemlidir. Tiroid bezi iyodu alıp depo eder ve iyod-protein yapısında olan troksin (T4) ve triiodotronin (T3) adlı hormonları salgılar. T4’ün T3’e dönüşümünde selenyum ve A vitamini etkinlik gösterirler. Bu hormonlar bazal metabolizma hızını düzenlerler.

HİPOTİROİDİ NEDİR?

Tiroid bezinin az çalışması durumu hipotiroidi olarak adlandırılmaktadır. Tiroid hormonlarının yetersizliğinde bazal metabolizma hızı düşer. Bu durum bireyde sersemlik şeklinde belirlenir.

Tiroid bezi az çalışan yeni doğmuş bebekte büyüme ve gelişme geriliği belirtileriyle ortaya çıkan “kretinizm” hastalığı görülür. Herhangi bir nedenle ileri yaşlarda bu hormon yetersiz salgılanırsa ellerde kalınlaşma ve şişkinlikler, deride kuruma ile belirlenen “miksödem” hastalığı görülür.

Tiroid hormonları yetersizliği olan bireyler genellikle uykuludurlar ve şişmandırlar.

HİPERTİROİDİ NEDİR?

Hipertiroidi, tiroit bezinin salgıladığı tiroit hormonlarının fazla çalışması ve kanda fazla tiroit bulunması anlamına gelir. Halk arasında zehirli guatr olarak da bilinmektedir. Peki belirtileri nelerdir:

-Çarpıntı

-Kilo kaybı

-Kaslarda zayıflık

-Saçlarda incelme ve dökülme

-Uykusuzluk

-Nemli cilt ve ciltte incelme

-Aşırı terleme

-Bağırsak hareketlerinde artış ve ishal

Bu semptomlardan aynı anda yaşadıklarınız varsa hekiminize danışmayı ihal etmeyin.