Neden Bitter Çikolata?

Neden Bitter Çikolata?

Öncelikle çikolatanın bileşenlerinden bahsedelim…

Çikolata kakao yağı, şeker ve çikolata tipine göre kakao kuru maddesi ve/veya toz kakao, süt ve/veya süt tozu ve çeşni maddelerinden oluşan bir besindir.

İlk fabrikası 1860 yıllarında Avrupa’da kurulan çikolatanın bilinen 3 çeşidi vardır. Bunlar bitter çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolatadır. Ülkemizde ise ilk 1927’de fabrikası kurulmuştur. 

Çikolata çeşitleri & Besin Değerleri

Bitter çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

Sütlü çikolata: Bileşiminde en az %2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3,5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.

Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.

Çikolata çeşidi Kalori Karbonhidrat Protein Yağ
Bitter Çikolata 543 50 6,5 33,7
Sütlü Çikolata 553 53 6,9 34,2
Beyaz Çikolata 552 58 6,5 32,7

Tablo 1: Çikolata (100 gram) çeşidine göre besin değerleri

Peki neden Bitter Çikolata?

Çikolatanın 3 çeşidine de baktığımızda Tablo 1 ‘ de gördüğümüz besin değerleri açısından çok büyük farklılıklar görülmüyor. Fakat bileşenleri değişken olan çikolata çeşitlerinde en çok kakao bitter çikolatada görülmektedir.

Kakao sağlık mıdır?

Hollanda’da yapılan 10 farklı araştırma kakaonun tansiyonu düşürdüğünü ortaya koymuştur. Bu araştırmalarda kullanılan çikolata miktarı 100 gram olduğundan yüksek kalorisinden kaynaklı önerilmemektedir, fakat Almanya’da yapılan başka bir araştırmada 10 gram bitter çikolata günlük tüketildiğinde 4 – 5 aylık bir süreçte tansiyonu düşürdüğü görülmüştür. 

İngiliz Reading Üniversitesinde yapılan bir başka araştırma ise çikolatanın (bitter) görme yeteneğini iyileştirtiğini ortaya koymuştur. Bu araştırmada bitter ve beyaz çikolata kullanılmıştır. Bitter çikolatada bol miktarda flavonoid bulunurken beyaz çikolatada neredeyse hiç flavonoid türü bulunmamaktadır. Flavonoid türlerinin güçlü antioksidanlar oldukları bilinirken, kan akışını da düzenledikleri bu araştırma ile ortaya konulmuştur. Kan akışını düzenlemesinden kaynaklı, görme yetisini de düzenler.

İsveç, Stokholm Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarda da yine flavonoidlerin tansiyonu düşürdüğü görülmüş, düzenli bitter çikolata yiyen erkeklerin, daha az beyin kanaması vakasıyla karşılaştıkları saptanmıştır. Flavonoidlerin aynı zamanda antienflamatuar etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. 

Bunların yanı sıra bir çok araştırma, bitter çikolatanın daha bir çok faydasını ortaya çıkartmıştır. Fakat günlük kalori ihtiyacı 1800 – 2500 kalori arası değişen bir kişinin 100 gram çikolata yemesini önermeden önce oturup bir düşünmekte fayda var. Bitter bile olsa tadında bırakmakta fayda var!