Sağlıklı beslenme ile düzenli uyku arasında kuvvetli bir ilişki vardır.
Uyku bozukluklarının, birçok kronik hastalık riskini arttırdığı belirtilmektedir. Örneğin uykusuzluk, vücut yağ depolarını ve iştah mekanizmasını kontrol eden leptin ve ghrelin hormonlarının salınımında sorunlara yol açabilmektedir. Uykusuzluk ile iştahı ve besin alımını arttıran ghrelin hormonu seviyeleri artarken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonu baskılanır ve bunun sonucunda şişmanlık riski artar. Şişmanlık ise uykuda ortaya çıkan, 10 saniye ve daha uzun süreli solunum durmasına yol açan uyku apnesi riskinde artışa neden olmaktadır.
Yapılan çalışmaları incelediğimizde; kalitesiz ve yetersiz uyku sonrasında besin tüketiminde ve atıştırmalıkların tüketiminde artış olduğunu, aynı zamanda karbonhidrat ve yağ alımının yükseldiğini görmekteyiz.
Hem kesitsel hem de epidemiyolojik çalışmalar, daha az uyuyan kişilerin enerji içeriği daha yoğun olan besinleri ( rafine karbonhidratlar ve yağdan zengin gıdalar gibi) seçtikleri, aynı zamanda daha az sebze yedikleri ve düzensiz öğün saatlerine sahip oldukları ortaya koymuştur. gıdalar gibi) seçtikleri, aynı zamanda daha az sebze yedikleri ve düzensiz öğün saatlerine sahip oldukları ortaya koymuştur.
Yine bu konuda yapılan tüm çalışmalarda, sağlıksız beslenme ile kalitesiz uyku arasında pozitif bir ilişki gösterilmektedir.
Uyku düzeniniz bozulduysa triptofan proteini içeren besinler uyku döngüsünü düzenleyen melatonin hormonunun yapısına katılarak uykunuzun gelmesini sağladığından, triptofan içeren süt, yoğurt, kefir, muz, elma, kayısı, bal, keten tohumu ve bademi porsiyon kontrolü yaparak tüketmeniz size yardımcı olacaktır.
Uykunuzu kaçıracak olan kafein içeriği yüksek içecek ve yiyecekleri yatma saatine yakın en az 4 saat önce tüketimini kesin. Kahve, çay, çikolata, enerji içecekleri kafein içeriği yüksek besinler arasındadır. Alkol alımı ve sigara da uyku kalitenizi olumsuz etkiler.
Taheri S, Lin L, Austin D. Short sleep duration is associated with reduce leptin, elevated ghrelin and increased body mass index. PLoS Med 2004, 1:e62.
Peuhkuri K, Sihlova N. Diet promotes sleep duration and quality, Nutrition Research 32, 2012; 309-319