Yine bir insan obezite cerrahisi sonucu hayatını kaybetti…

Yine bir insan obezite cerrahisi sonucu hayatını kaybetti…

Yine bir insan obezite cerrahisi sonucu hayatını kaybetti… Son zamanlarda bu yöntemin popülerleşmeye başlamasıyla beraber neredeyse her kilolu insan daha kolay bir yöntem olacağı düşüncesi ile ameliyat olmak istemektedir. Oysa ki bu tür ameliyatlarda hasta seçimi çok önemlidir, her kilolu insana yapılması uygun değildir.

Kimler ameliyat olabilir?

Mide küçültme ameliyatı için kaç kiloda olduğunuz değil, boy ve kilo değerinize bağlı olarak hesaplanan Beden Kitle İndeksi değeriniz önem taşıyor. Uygulanan tedavi ve diyet programlarıyla kilo vermeyi başaramayan, Beden Kitle İndeksi (BKİ) 40’dan yüksek ya da BKİ’i 35’den yüksek ve kronik bazı hastalıkları bulunan ve bu nedenle önemli sağlık sorunları yaşayan kişi ameliyat edilebilir. Yani kişinin;

  • En az 5 yıldan bu yana tedavi edilemeyen obezite hastalığının bulunması,
  • Bir yıllık ilaç ve diyet sonucunda hastalığın seyrinde değişim olmaması,
  • Endokrinolojiyi ilgilendiren hastalıkların bulunmaması,
  • Hastanın anlama ve uyum kabiliyetinin tam olması ve operasyon sonrası obezite ekibiyle eşgüdümlü olabilmesi,
  • Ameliyata engel bir durumunun olmaması gerekmektedir.

Obezitenin cerrahi tedavisinde hangi ameliyatlar uygulanmaktadır?

Obezite için yapılan ameliyatlarda belli başlı 3 yöntem izlenmektedir:

  • Kısıtlayıcı ameliyatlar
  • Besin emilimini bozucu ameliyatlar
  • Kısıtlayıcı ve besin emilimini bozucu ameliyatlar

En sık hangi mide küçültme ameliyatı yapılıyor?

Günümüzde etkinliği kanıtlanmış, risk oranları düşük olan, en sık uygulanan mide küçültme ameliyatı tüp mide ameliyatıdır. 15 yıllık geçmişi olan tüp mide ameliyatının tıptaki adı “sleeve gastrektomi”dir.

Mide küçültme ameliyatının günümüzde uygulanan diğer çeşidi ise ”gastrik bypass” ameliyatıdır. Ancak gastrik bypass sadece özel durumlarda tercih ediliyor; Tip 2 şeker hastalığının ön planda olduğu ve insülin kullanımının eski olduğu olgularda ve özellikle VKİ’si çok yüksek kişilerde gastrik bypass yöntemi ilk ameliyat tercihi olabiliyor.

Bunun yanı sıra tüp mide ameliyatı olup tekrar kilo alan hastalarda 2. ameliyat yöntemi olarak gastrik bypass yöntemi uygulanabiliyor.

Ameliyat sonrası yaşam..

Burada hastaların bilmesi gereken önemli bir nokta ameliyattan sonra kendilerini bambaşka bir hayatın beklediğidir. Beslenme ve diyet uzmanı rehberliğinde diyet uygulanması, ufak porsiyonlarda daha fazla sayıda öğünlerin düzenlenmesi, iyi çiğneme alışkanlığının kazanılması, günlük multivitamin, kalsiyum ve D vitamini takviyesinin yapılması, fizik egzersizlerin buna eklenmesi büyük önem taşımaktadır. Yani diyeti zor bir yol olarak görüp ameliyatı tercih eden kişilerin özellikle bilmesi gerekiyor ki sizi ameliyat sonrası daha kısıtlı bir diyet bekliyor.