Dünyanın genel sorunu şişmanlık olduğu için çalışmalar daha çok kilo vermek üzerine yoğunlaşır. Oysa ki zayıflık da şişmanlık kadar hayatı negatif etkilemektedir. Çok zayıf olmak az besin tüketimine bağlı ise veya çok yenilmesine rağmen kilo alınamıyorsa farklı sorunların habercisi olabilir. Kilo almak isteyen kişilerin işi, vermek isteyenlere göre daha zor diyebiliriz.
Herhangi bir sağlık kontrolü için önce Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanına başvurulmalı ve kilo alma programının metabolik olarak herhangi bir engeli olup olmadığı öğrenilmelidir. Doktor kontrolü ardından bir beslenme ve diyet uzmanına başvurulmalıdır. Kişinin bireysel ihtiyaçlarına göre günlük beslenme planı oluşturulmalıdır.
Kilo alma programlarında temel amaç harcadığından fazla kalori almaktır. Bu her şeyi yemek veya ne bulursan atıştırmak anlamına gelmiyor, disiplin ve programlı beslenmek önemlidir. En az altı öğün beslenmek ve takip eden öğünler arasında iki-üç saati geçmemek gerekir. Yağlı tohum tüketimi (fındık, fıstık, ceviz, badem) küçük hacim içerisinde çok fazla enerji bulundurması ve faydalı yağlar içermesi açısından büyük avantaj sağlar. Ayrıca sağlıklı kilo ve kas hacmi artışı için haftada iki-üç kez mutlaka ağırlık çalışması yapılması yararlı olacaktır.
Kilo Almak İçin Yapılması Gerekenler
- Gün içerisinde sağlıklı ve yüksek kalorili atıştırmalıklar yapmalısınız.
- Kuru meyveler ve kuruyemişler hem sağlıklı hem de yüksek kalorili yiyeceklerdir.
- Kilo alamayan kişilerin mideleri küçük olduğu için 2 öğünde yiyebilecekleri günlük kalori ihtiyacını karşılamaya yetmez. Gün içerisinde 6 öğün yaparak hem daha sık hem de kolay beslenebilirsiniz.
- Yemeklerden önce su içmek veya sıvı almak iştahı baskılayabilir. Bu yüzden sulu gıdalar tüketmemeye ve özellikle yemekten önce su içmemeye özen göstermelisiniz.
- Yemeklerden hemen önce çorba tercih edilmemelidir, mideyi doldurur, tokluk hissi verir.
- Yemeklerin yanında salata ve haşlanmış sebzeleri az tüketmelisiniz. Lifli yiyecekler midede yüksek hacim kaplayarak erken doymanıza sebep olabilir, bu yüzden salataları yemekle birlikte değil aralarda tüketmeniz çok daha iyi olacaktır.
- Besinleri çok yavaş çiğnememeye özen gösteriniz.