Antioksidanların sağlığımıza yararları nelerdir?

Antioksidanların sağlığımıza yararları nelerdir?

Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücrelere, vücudun çevresel ve diğer basınçlara reaksiyon olarak ürettiği kararsız moleküllerdeki hasarı önleyen veya yavaşlatan maddelerdir. Antioksidanların kaynakları doğal veya yapay olabilir. Vücut ayrıca endojen antioksidanlar olarak bilinen bazı antioksidanlar üretir. Vücudun dışından gelen antioksidanlara dışsal denir. Serbest radikaller, vücudun gıdaları işlemesi ve çevreye tepki vermesi nedeniyle hücrelerin ürettiği atık maddelerdir. Vücut serbest radikalleri etkin bir şekilde işleyemez ve çıkaramazsa, oksidatif stres ortaya çıkabilir. Bu, hücrelere ve vücut fonksiyonlarına zarar verebilir. Serbest radikaller, reaktif oksijen türleri (ROS) olarak da bilinir.

Vücuttaki serbest radikallerin üretimini artıran faktörler, iltihaplanma gibi içsel olabilir veya örneğin kirlilik, UV maruziyeti ve sigara dumanı gibi dışsal olabilir.

Oksidatif stres kalp hastalığı, kanser, artrit, felç, solunum yolu hastalıkları, immün yetmezlik, amfizem, Parkinson hastalığı ve diğer enflamatuar veya iskemik koşullar ile bağlantılıdır.

Antioksidanların vücudumuzdaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olduğu söyleniyor ve bunun genel sağlığı arttırdığı düşünülüyor.

Türleri

Antioksidan olarak işlev görebilecek yüzlerce ve muhtemelen binlerce madde olduğu düşünülmektedir. Her birinin kendi rolü vardır ve vücudun etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak için diğerleriyle etkileşime girebilir.

Vücut dışından gelen antioksidanlara örnekler:

  • A vitamini
  • C vitamini
  • E vitamini
  • beta karoten
  • likopen
  • lutein
  • selenyum
  • manganez
  • zeaksantin

Flavonoidler, flavonlar, kateşinler, polifenoller ve fitoöstrojenler, her türlü antioksidan ve fito – besin maddesi çeşididir ve hepsi bitki bazlı gıdalarda bulunur.

Her antioksidan, farklı bir fonksiyona hizmet eder ve bir başkası ile değiştirilemez. Bu yüzden bunlardan zengin, çeşitli diyet yapmak önemlidir.

Besin kaynakları

En iyi antioksidan kaynakları, bitkisel meyve, özellikle meyve ve sebzelerdir.

Özellikle antioksidanlarda yüksek olan yiyeceklere genellikle “süper gıda” veya “fonksiyonel gıda” denir.

Bazı spesifik antioksidanlar edinmek için aşağıdakileri diyetinize dahil etmeye çalışın:

A Vitamini: Süt ürünleri, yumurtalar ve karaciğer

C Vitamini: Meyve ve sebzelerin çoğu, özellikle meyveler, portakallar ve biberler

E Vitamini: Kuruyemiş ve tohumlar, ayçiçeği ve diğer bitkisel yağlar ile yeşil yapraklı sebzeler

Beta karoten: Havuç, bezelye, ıspanak ve mango gibi parlak renkli meyveler ve sebzeler

Likopen: Domates ve karpuz gibi pembe ve kırmızı meyveler ve sebzeler

Lutein: Yeşil yapraklı sebzeler, mısır, papaya ve portakal

Selenyum: Mısır, buğday ve diğer tam tahılların yanı sıra fındık, yumurta, peynir ve baklagiller

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR