Magnezyum ve Depresyon

Magnezyum ve Depresyon

Magnezyum, vücudumuzda en bol bulunan minerallerden biridir. DNA yapımı, kasların gevşemesi gibi birçok hücresel görevde rol oynadığı gibi yüzlerce enzimin düzgün çalışabilmesi için hayati öneme sahiptir. Magnezyum protein sentezi, kas ve sinir fonksiyonu, kan glikozu kontrolü ve kan basıncı regülasyonu dahil olmak üzere vücutta çeşitli biyokimyasal reaksiyonları düzenleyen 300’den fazla enzim sistemindeki bir kofaktördür.


Günlük Mg gereksinimi 19-30 yaş arası kadınlarda, 310 mg, erkeklerde 400 mg’dir. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2010’a göre Türkiye’ de 19-30 yaş aralığındaki kadınlarda günlük ortalama Mg alımı 241 mg; erkeklerde ise 279 mg’dır. 

Mg, pek çok bitkisel ve hayvansal besinde bulunmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, bezelye, fındık, baharatlar, soya ürünleri, tam tahıllı ürünler, badem, kakao, susam, börülce, soya fasulyesi, pirinç, yoğurt, çikolata, kahve, nane, kabak çekirdeği, haşhaş, maydanoz, tahin Mg’nin bilinen en zengin kaynaklarıdır.

Mg eksikliği ve müdahalesi üzerine yapılan çalışmalar, bu mineralin ruh hali değişiklikleri etiyolojisinde önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. 

Araştırmalara göre Mg, N-metil D-aspartat (NMDA) reseptörlerini bloke ederek glutamatın hücre içine girişine engel olmakta ve depresif semptomları azaltmaktadır. 

Yapılan bir çalışmada, sağlıklı bireylerin serum Mg düzeyi ve Ca/Mg oranları ile depresyon ve anksiyete ölçeklerinden aldıkları puanlar karşılaştırılmış, düşük Mg düzeyine sahip kadınların depresyon ve anksiyete puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.

Yine on yedi araştırmanın dahil edildiği bir meta analiz çalışmasında diyet Mg alımı ile depresyon arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır

Magnezyum, yaşamın devamı için elzem bir elementtir. Depresyon, anksiyete gibi duygu durumu bozukluklarından korunmak için besinlerle gereksinim düzeyinde alınması gerekmektedir.

Kaynak :
Diyet Magnezyum Alımı İle Duygu Durum Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Toplum Beslenmesi Programı, Ankara 2018

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR