Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları

Tiroid bezi metabolizma hızımızın ana kontrol öğesi olan tiroid hormonlarını üretir, depolar ve salgılar. Bu hormonlar tüm vücut dokularının ve organlarının doğru çalışması için şarttır. Tiroid hormonları, vücudumuzun enerji depolarını verimli şekilde kullanmasını sağlayarak vücut ısısını kontrol eder ve kaslarımızın düzgün çalışmasına da imkan sağlar. (TEMD Tiroid Hastalıkları Tanı ve Tedavi Kılavuzu)

Hipertiroidizm (tiroit hormonu üretiminde artış) ve hipotiroidizm (yetersiz tiroit hormonu üretimi) yaygın görülen iki sorun olup, tiroit bezinin bazı sebeplerden dolayı normalden büyük olması sonucu ortaya çıkan guatr, tiroit kanseri, tiroit nodülleri ve tiroditis (tiroit bezinin inflamasyonu) de görülebilmektedir.

Haşimato hastalığı ise bireyin bağışıklık sisteminin tiroit bezine karşı antikor üretmesi sonucu ortaya çıkabilen otoimmun bir hastalıktır. (American Thyroid Association)

Sağlık verilerine göre ülkemizde her 100 kişiden 40’ında tiroit sorunu 30’unda ise guatr görülmektedir. Genetik etmenler, iyot yetersizliği veya lahana gibi guatrojen adı verilen ve iyotu bağlayarak vücutta kullanımına engel olan sebzelerin çok sık tüketilmesi tiroit hastalıklarına yol açabilmektedir. Örneğin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde guatr görülme sıklığının yüksek olmasının, karalahana tüketimi ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde tüketimi yaygın olmamakla birlikte soya proteini tüketimi de tiroit sorunlarına yol açabilmektedir.

İyot eksikliği , tüm dünyada yaklaşık 1,6 milyar insanın risk altında olduğu, tiroit bezi işlevini doğrudan etkileyen ve dünyanın en sık görülen hastalıklarından biridir. Deniz ürünleri iyi birer kaynaktır. 

  • Çinko eksikliğinde de tiroit metabolizması bozulur. Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, balık, ceviz, badem gibi besinleri tüketilmesi gerekmektedir.
  • Selenyum tiroit hormonu için önemli bir mineraldir. Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini azalır ve tiroit bezi iltihabı daha sık görülmeye başlar. Bu nedenle selenyum ve E vitaminini birlikte vermek daha faydalı olacaktır. Selenyumdan zengin ceviz, et, sakatatlar, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve E vitamininden zengin bitkisel yağlar, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu gibi besinlerin tüketilmesi tiroit hastalıkları için faydalı olacaktır.
  • Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir. Bu besinler tiroit hormonlarının çalışmasını yavaşlatan besinlerdir aşırı tüketilmemelidir.
  • Omega-3 kaynağı balığın haftada 2 kez tüketiminin tiroit fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediğ<i bilinmektedir.
  • A, C ve E vitamini her kanserden koruduğu gibi tiroid kanserinden de korumaktadır. Bu yüzden sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR