Bebeklerin ilk 6 ayda ihtiyacı olan tek şey anne sütüdür. 6 aydan sonra ise ek gıdaya başlarken doktorunuza danışmalı ve yiyecekleri adım adım vermelisiniz. Ancak bazı yiyecekler var ki 1 yaşına kadar asla vermemelisiniz. Nedir bu yiyecekler?
1) Bal
İçindeki alerjik maddeler yetişkinler için önemli değilken, bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
2) Yumurtanın beyazı
Protein yapısı nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir.
3) İnek sütü
1 yaşına kadar direkt içirilmemelidir ama evde yoğurt mayalarken rahatlıkla kullanılabilir. Yoğurt haline geldikten sonra inek sütünün protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
4) Sakatatlar
Özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.
5) Kafein
Kahve, kakao, çikolata gibi besinler kafein içerebileceğinden 1 yaşına kadar verilmemelidir.
6) Çay
Hiç besleyici değeri olmadığı gibi çocuklarda kansızlık yapabilir. Çocuk beslenmesinde hiç yeri yoktur, 1 yaşından sonrada verilmemelidir.
7) İşlenmiş Etler
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir. Bu tip gıdaların içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir, bazen de granül hale getirilmiş kemik içerirler.
8) Şeker
Hiçbir besleyici değeri yoktur. Obezite, iştahsızlık, ileriye dönük yanlış beslenme alışkanlığı ve kalp damar hastalıkları gelişimine zemin hazırlar. Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları, hazır puding 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır.
9) Tuz
Böbreklerden tuz atılımı oranı ilk 1 yaşta düşüktür. 1 yaş altında önerilen ve günlük ihtiyacı karşılayacak tuz miktarı, aldığımız gıdalarda yeterince mevcuttur. Fazla tuz, böbrek yükünü artırır ve ileriki yaşlarda hipertansiyon riskine neden olabilir.