Duygusal yeme, kronik duygusal gereksinimleri karşılamak ve daha iyi hissetmek için yemek yemek olarak tanımlanabilir. Kişi stres, öfke, korku, can sıkıntısı, üzüntü ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları bastırmanın veya yatıştırmanın bir yolu olarak acilen besin ihtiyacı duyup yemek yiyebilir. Fiziksel açlık ise vücuda yakıt sağlamak için gereksinim duyduğunda oluşan durumdur. Tamamen fizyolojik bir ihtiyaçtır. Vücut besine ihtiyaç duyduğunun sinyallerini verir(mide rahatsızlığı, yorgun hissetme ve baş ağrısı gibi).
İş kaybetmek, boşanmak, sevilen birinin ölümü, sağlık sorunları ve işteki stres gibi travmatik olaylar duygusal yemeye yol açabilir. Bazı besinler ruh halini iyileştiren hormonların salınımını artırdığıdan, kötü ruh hallerinde bu besinler akla gelebilir. Duygusal yeme, istenmeyen duygularımız üzerinde uyuşturucu bir etkiye sahiptir, anlık olarak dikkatimizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırabilir. Duygusal beslenmede genellikle düşük besin değeri olan yüksek kalorili ve yüksek karbonhidratlı yiyecekler tercih edilir. Yemek yemek o an için iyi hissettirebilir, ancak onu tetikleyen hisler devam eder. Duygusal yeme uzun vadede yerine getiremeyen veya tatmin etmeyen bir başa çıkma mekanizması ve hiç bitmeyen bir döngü haline gelebilir. Tedavi edilmediğinde, duygusal beslenme aşırı yemeğe yol açar ve sonunda şişmanlığa, kilo verme sorunlarına ve muhtemelen yiyecek bağımlılığına neden olur.
Duygusal ve Fiziksel Açlığı Nasıl Ayırt Edebiliriz?
Duygusal yeme döngüsünden kurtulmadan önce, duygusal ve fiziksel açlığı birbirinden nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmeniz gerekir. Duygusal açlık ile fiziksel açlığı birbirinden ayırt etmek için bu ipuçlarını kullanabilirsiniz.
– Duygusal açlık aniden ortaya çıkar. Bir an önce yeme isteği uyandırır. Öte yandan, fiziksel açlık daha yavaş hissedilmektedir.
-Duygusal açlıkta genelde sadece belirli besinler arzu edilir. Fiziksel açlıkta hemen hemen her besin kulağa hoş gelir.
– Duygusal açlık çoğu zaman kontrolsüz yemeye yol açar. Fiziksel açlıkta yemek yerken, genelde ne yaptığınızın farkındasınızdır.
-Duygusal açlıkta, doyduktan sonra bile tatmin olunmayabilir. Fiziksel açlıkta mide dolgunluğu tatmin için yeterlidir.
-Duygusal açlık çoğu zaman pişmanlık, suçluluk veya utanma duygusuna yol açar. Fiziksel açlığı gidermek için yemek yediğinizde, suçlu hissetmezsiniz.
Duygusal Açlık Nasıl Kontrol Altına Alınır?
– Fiziksel açlıkla duygusal açlığı ayırt etmeyi öğrenin. Sadece açlığınız fiziksel ise yemek yiyin.
-Duygusal açlığınızı tetikleyen nedenlerin farkına varın. Besin günlüğü tutarak yediklerinizi ve öncesinde ve sonrasında nasıl hissetiğinizi yazabilirsiniz. Hangi duyguların besin alımına ittiğini farkedecek ve bu duygular üzerine yoğunlaşabileceksiniz.
-Bir hobi edinin. Duygusal açlık hissettiğinizde dikkatinizi başka bir yöne çekecek ve keyif alacağınız bir uğraşınız olsun.
– Dengeli beslenmeye özen gösterin. Dengeli ve tok tutacak öğünler duygusal beslenmenizi önleyebilir.
– Sağlıksız besinleri çevrenizden uzak tutun. Duygusal açlık hissettiğinizde sebze, meyve kuruyemiş gibi daha sağlıklı tercihler yapın.
-Duygusal açlığa yenik düşüp yemek yedikten sonra kendinize kızmak yerine yeme ihtiyacı oluşturan nedeni bulun. Bu nedenin üstesinden gelmek için neler yapabileceğinize odaklanın.