Kefirin Faydaları

Kefirin Faydaları

Kefir geleneksel olarak sütün kefir taneleri ile fermente edilmesiyle elde edilen, kökeni Kuzey Kafkaslar olan fermente bir süt ürünüdür. Fermantasyonun etkisiyle laktozun ve proteinlerin kısmen parçalanması, bazı vitaminlerin sentezlenmesi ve biyoaktif maddelerin oluşumu sonucu besin değeri daha da artar.

Fermente süt ürünlerinin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kefir yoğurt ile karşılaştırıldığında sindirilebilirliği, içerdiği bakteri sayısı ve çeşidi daha fazladır. Kefirin sağlığa etkisini belirlemek için yapılan araştırmalarda; bağışıklık sistemi, kolesterol, kan şekeri ve tansiyonu düzenleyici etkisi yanında; antimikrobiyal, antikarsinojenik, antialerjik etkilerinin olduğu, özellikle laktoz intoleransını azaltıcı, bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde faydalı olduğu belirlenerek tüketimi tavsiye edilmiştir.

Alerji Riskini Azaltır

 Günümüzde alerjik hastalıklar hızla artmış, başta astım ve gıda alerjisi gibi rahatsızlıklar sıkça görülmeye başlanmıştır. Gıda ile ilişkili alerjilerin birçoğu erken yaşlarda ortaya çıkmakta ve hayat boyu devam edebilmektedir. Araştırmalar gıda alerjisi ve astım tespitinde bağırsak florasında bulunan spesifik mikroorganizmaların varlığının önemli bir etken olduğunu göstermiştir. Kefir bağırsak florasını destekler. Bifidobakterium ve laktobasillerin yüksek seviyelerde olmasının, daha sonra yaşamda allerjik hastalık insidansında daha düşük bir orana neden olduğunu tespit etmişlerdir.

Osteoporozu Önler

Osteoporoz, kemik kütlesinin azalması ve kemik dokusunun yapısında bozulma ile karakterize bir durumdur. Yaşlandıkça kemiklerimiz zayıflar ve bu durum özellikle menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskini artırabilir. Kemik kırılganlığı ve kırık riski artar. Kefir, iyi bir kalsiyum ve K vitamini kaynağıdır ve her ikisi de kemik sağlığında önemli rol oynar. Araştırmalar, yeterli kalsiyum alımının ve K vitamini takviyesinin kırık ve osteoporoz riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kefir yüksek oranda probiyotik içeriğe sahiptir. Özellikle Lactobacillus Kefiri salmonella ve E. Coli gibi zararlı bakterilere karşı korunmaya yardımcı olur. Kefir ayrıca, kefiran adı verilen antimikrobiyal bir bileşik içerir.  Kefiran ayrıca kolesterolü ve kan basıncını düşürücü etkisi gösterir.

Sindirim Sistemini Rahatlatır

Kefir probiyotik içeriğiyle bağırsaktaki bakterilerin dengesini düzeltmeye yardımcı olur. Böylelikle irritabl barsak sendromu, crohn, ülser gibi mide-barsak hastalıklarında,  antibiyotik kullanımı sonrasında ishal gibi şikayetlerin iyileştirilmesinde kullanılabilir.

Laktoz İntoleransında Tüketilebilir

Laktoz intoleransı, laktaz enziminin eksikliği nedeniyle süt şekeri olarak da bilinen laktozun parçalanamaması sonucu şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi yakınmaların olmasıdır. Laktoz intoleransı tedavisinde uzun süredir fermente süt ürünleri kullanılmaktadır. Fermente süt ürünlerindeki laktik asit bakterileri  laktozu laktik aside dönüştürür ve laktoz içeriği sütten çok daha düşüktür. Ayrıca laktozu daha da parçalamaya yardımcı olabilecek enzimler içerirler (b-galaktosidaze). Bu nedenle, kefir genellikle en azından normal süte kıyasla laktoz intoleransı olan kişilerce rahatlıkla tolere edilir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR