Emzirme Döneminde Beslenme ve Kilo Verme

Emzirme Döneminde Beslenme ve Kilo Verme

Emzirme Dönemine Beslenme

Emzirme döneminde sağlıklı beslenmek hem anne hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Anne sütü çok besleyicidir ve bebeğin ilk 6 ayında ihtiyacı olan besin öğelerinin tamamını (D vitamini hariç) karşılar. Emzirme döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır: Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji ve annenin aldığı besinlerden gelen enerji.  Alınan enerji miktarı ile üretilen süt miktarı aslında doğrudan ilişkili değildir. Anne sütü miktarı annenin süt üretim kapasitesini değil, bebeğin yeterli emdiğini gösterir. Yani aşırı enerji ve sıvı kısıtlaması dışında, emzirme tekniği doğru ise ve bebek sağlıklı ve istekli emiyorsa süt üretimi yeterlidir.

Anne sütünün enerji ve besin bileşimi her beslenme sırasında ve emzirme dönemi boyunca değişiklik gösterir. Emzirmenin başında gelen süt daha sulu ve genellikle bebeğin susuzluğunu giderir. Daha sonra gelen süt daha yoğun, yağ oranı daha yüksek ve daha besleyicidir. Bu yüzden doygunluğa ulaşmak için bebeğinizin diğerine geçmeden önce bir göğsün boşalması önemlidir.

Hem bebeğin hem de annenin gereksinimlerini karşılamak için emzirme döneminde besin gereksinimleri artar. Sütün bileşimindeki bazı besin öğeleri annenin diyetinden etkilenirken bazıları diyetten bağımsızdır. İhtiyaç duyulan besinlerin alındığından emin olmak için besin çeşitliliği önemlidir.  Bu dönemde süt ve süt ürünleri, yumurta, et, balık, sebze ve meyve, kuruyemişler(badem, ceviz, fındık) ve  kurubaklagil gibi çeşitli besin grupları diyette mutlaka yer almalıdır. İşlenmiş gıdalardan, paket ürünlerden, enerji içeriği yüksek besin öğesi içeri düşük yiyeceklerden ve sağlıksız yağlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Emzirme Döneminde Kilo Verme

Emzirme dönemi gebelikte alınan kiloların verilmesi için çok uygun bir zamandır. Bebeğini düzenli olarak  emziren bir anne günlük ortalama 700 – 800 ml süt salgılar. Bu da  günlük olarak fazladan 500-550 kcal enerji harcaması anlamına gelir. Yani yeterli ve dengeli beslenen bir anne emzirme döneminde fazla kilolarını kolaylıkla verebilir. Anneler doğumdan sonra aldıkları kiloları hemen vermek isteyebilirler ama sabırlı olunmalıdır. Kiloları almak aylar aldı ve kaybetmek de zaman alacaktır. Emziren annelerin çok hızlı kilo vermesi tavsiye edilmez. Ayda 1-2 kg kaybı idealdir. Çok düşük kalorili diyetler süt salınımını ve kalitesini azaltır. Emzirmenin ilk 3 ayı boyunca hiç kilo vermemek  hatta biraz kilo almak normaldir. Hormonal değişiklikler nedeniyle iştah artışı olabilir ve vücut yağ tutmaya daha eğilimli olabilir. Özellikle gebelik ilk 3 ayında çok kısıtlı diyetler yapılmamalıdır. Emzirme döneminde uygulanacak diyet protein , karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral açısından yeterli ve dengeli olmalıdır. Kan şekerini dengelemek ve açlığı önlemek için sık öğünler yapılmalıdır. Diyet listesi kişiye özgü olmalıdır. Diyet ve egzersiz kadar uyku da kilo verme sürecinde etkilidir. Yetersiz uyku kilo alımıyla ilişkilidir. Bu nedenle her gece 7-8 saat uyumak gerekir.

Beslenme Önerileri

– Yeterli miktarda süt üretimi için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Günde en az 3 litre sıvı almaya özen gösterilmelidir.

– Emzirme döneminde çok kısıtlı diyetler uygulanmamalıdır. Uygulanacak diyet için beslenme uzmanından yardım alınmalıdır.

– Besin çeşitliliği bebeğin farklı tatlara maruz kalmasını sağlayıp daha sonraki dönemde yiyeceklere olan duyarlılığını artıracaktır.

– Kalsiyum yönünden zengin olan süt ve süt ürünleri mutlaka günlük olarak tüketilmelidir.

-Protein içeriği yüksek kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta, kurubaklagiller ve kuruyemişler günlük beslenmede yer almalıdır.

-Her öğünde vitamin ve mineral yönünden zengin sebzeler tercih edilmelidir.

– Dondurulmuş ve paketli gıdalar, içerisinde katkı maddesi  bulunan ürünler tercih edilmemelidir.

-Şeker ve şerbetli yiyecekler sanılanın aksine süt üretimini artırmaz. Taze sıkılmış meyve suları ve şekersiz kompostolar bu dönemde sıvı alımını artırmak için tercih edilebilir.

– Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Bebeğin bilişsel gelişimi için omega 3 tüketimi önemlidir.

-Demir yönünden zengin yiyeceklere ( et,tavuk,balık,yumurta,kuru meyveler, kurubaklagiller vb.) günlük beslenmede yer verilmelidir.

– Vegan veya vejetaryen bir yaşam tarzını benimseyenler, diyetlerinde eksik olabilecek bazı vitamin ve minerallere de dikkat etmelidir. Bir beslenme uzmanından yardım alabilirler.

– Kafein alımı sınırlandırılmalı çay kahve tüketimi 1-2 bardakla sınırlı kalmalıdır. Çay yemeklerden 1-2 saat sonra açık olarak içilmelidir.

– Papatya, zencefil, anason, ısırgan otu, nane çayı, kuşburnu, ıhlamur, melisa, rezene çayları bu dönemde tüketilebilir.  Özellikle rezene, anason ve ısırgan otu çaylarının süt bezlerini uyarıcı etkisi vardır.

-Sigara ve alkol tüketlimemelidir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR