Beslenme, sağlık ve gelişimin kritik bir parçasıdır. İyi bir beslenme, bebek, çocuk ve anne sağlığı, daha güçlü bir bağışıklık sistemi, daha güvenli hamilelik ve doğum için önemlidir. Ayrıca bulaşıcı olmayan hastalıklara (diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi) yakalanma riski düşüktür.
Sağlıklı çocuklar daha iyi öğrenir. Yeterli beslenmeye sahip insanlar daha üretkendir. Kötü beslenme, her biçimde insan sağlığı için önemli tehditler oluşturur. Günümüzde dünya, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde hem yetersiz beslenmeyi hem de fazla kilolu olmayı içeren çift yönlü yetersiz beslenme yüküyle karşı karşıyadır.
Gerçek 1:
Yetersiz beslenme, tüm çocuk ölümlerinin yaklaşık üçte birini oluşturur. Sağlıklı gelişimi ve yaşam boyu üretkenliği olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda aşırı kilo artışı da kronik hastalıklardaki artışa yol açar.
Gerçek 2:
Atık ve bilateral ödem ciddi beslenme bozukluğu formlarıdır. Bu durum gıda kıtlığından ve hastalıklardan olur. Artan gıda fiyatları, savaş alanlarındaki gıda kıtlığı ve doğal afetler insanların uygun ve yeterli gıdaya erişimi azaltır.
Gerçek 3:
Diyetteki temel vitamin ve mineraller bağışıklık sistemi ve sağlıklı gelişim için hayati öneme sahiptir. Küresel olarak, üreme çağındaki kadınların yaklaşık %33’ü ve 0-5 yaş arası çocukların %42’si anemiktir ve bunların yarısı demir takviyesine uygun olarak değerlendirilir.
Gerçek 4:
Birçok düşük ve orta gelirli ülkede sık görülen yetersiz anne beslenmesi, düşük fetal gelişim ve yüksek gebelik komplikasyonlarına yol açmaktadır.
Gerçek 5:
Dünyada aşırı kilo ve şişmanlıktaki artış büyük bir halk sağlığı sorunudur. Her yaştan ve her kökenden insanlar bu tür yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalmaktadır. Sonuç olarak; dünya çağpında diyabet, kardiyovasküler hastalık ve diğer diyetle ilgili koşulların oranı yükseliyor.