Flavonoidler

Flavonoidler

Flavonoidler yıllar önce araştırılmaya başlanmasına rağmen, son yıllarda önem kazanan çalışmalar flavonoidlerin antioksidan özelliklerinin yanında antiinflamatuvar, antiviral, antiallerjik, antitrombotik ve diğer özelliklerinin de bulunduğunu göstermektedir. 

Bitkilerdeki  sarı, mavi ve  kırmızı renkli pigmentlerin başlıca  kaynağı olan flavonoidler; meyve ve  sebzeler, çay ve şarap gibi içeceklerde doğal olarak bulunan polifenolik bileşiklerdir.

Ortalama yiyeceklerle flavonoid alımının 26 mg/gün olduğu belirlenirken, predominant flavonoidin kuersetin olduğu saptanmıştır. Alınan esas kaynaklar; çay (%61), soğan (%13) ve elma (%10) oluşturmaktadır. Soya fasulyesi, yer fıstığı, hardal, pirinç, susam, zeytin, patates, yulaf, zeytin gibi sık tüketilen gıdalarda flavonoid içerik gösterilmiştir. 

Craig tarafından yapılan bir çalışmada çayda bulunan flavonollerin C vitamininden 20 kez daha fazla antioksidan aktivite gösterdiği bildirilmiştir. 

Kalp vücudumuzda serbest radikallerin yarattığı oksidatif hasarlara  karşı en duyarlı organımızdır. Bu nedenle araştırmacılar, diyette güçlü antioksidan etkile­re sahip flavonoidler, karotenoidler, C vitamini, E vi­tamini ve p-karoten bulunmasının serbest radikalle­rin oluşturduğu oksidatif hasar riskini azaltarak kardiyovasküler sistemi koruyucu etki göstereceğini be­lirtmişlerdir.

Flavonoidler ve kanser arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla in vivo yöntemlerle  yapılan çalışmaların sonuçları da flavonoidler ve çeşitli kanserlerin oluşu­mu arasındaki negatif ilişkiyi ortaya koymuştur. Yapılan çalışmalarda kolon, meme, gastrointestinal karsinoid hücre döngüsünü durdurarak hücreleri inhibe ettiği gösterilmiştir. 

Yakın zamanlarda yapılan çalışmalar flavanoidlerin tüm bu özelliklerinin yanında ayrıca antidiyabetik ve obeziteye karşı etkilerini de ortaya koymaktadır. Jennins ve ark. (2017)’nın yaptığı çalışmada 2734 kadının kesitsel analizleri, antosiyaninlerin ve flavonollerin daha yüksek alımı, daha düşük yağ kütlesi ve azalmış merkezi adipoziteyle ilişkili olduğunu göstermiştir. 

Kaynak :
Flavonoidler ve Sağlık Üzerine Etkileri, Aydın Gastronomy, 2 (1):31-38, 2018

Flavonoidler, Kocatepe Tıp Dergisi (2002), 3, 01-08 

Flavonoidler ve Sağlık, Beslenme ve Diyet Dergisi/J Nutr and Diet 26(2): 54-60,1997

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR