Vücutta gerçekleşen bütün biyokimyasal ve fizyolojik fonksiyonlar vücudun sıvı dengesine bağlıdır. Yetersiz sıvı alımı, çevre şartları ve fiziksel aktivitelerin yapılması vücut sıvı dengesini bozmaktadır. Özellikle antrenman veya egzersiz yapan sporcular terlemeye bağlı olarak ciddi miktarlarda sıvı ve elektrolit kaybederler. Kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması sporcunun, sağlığı ve performansının korunması için son derece önemlidir. Vücut sıvıları azaldıkça performansta düşüş, termoregülasyonda bozulma, sıcağa toleransın azalması vb. çeşitli fizyolojik durumlar ortaya çıkar. Bu durumlardan korunmak ve düzeltmek için sporcuların gün içerisinde düzenli olarak belirli aralıklarla sıvı tüketmeye özen göstermesi; antrenman öncesi, sırası ve sonrası da kendilerine özel bir sıvı alım planı oluşturup uygulamaları gerekmektedir. (Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi 2017)
Sıcak ve nemli havada yoğun egzersiz yapan sporcular ter ile saatte 2-3 lt sıvı kaybetmektedir. Terle kaybedilen sıvı hemen yerine konmaz ise dehidratasyon kısa sürede gelişmektedir. (Sport and Exercise Nutrition 3rd.)
Sporcuların performanslarını sürdürebilmeleri için antrenman esnasında ve sonrasında uygun hidrasyon sağlanmalıdır. Antrenmandan veya müsabakadan 24 saat önce 3– 3,5 lt, 2-3 saat önce 400-600 ml, antrenman veya müsabaka sırasında 15 dakikada bir 150 ml sıvı tüketilmelidir. Antrenman veya müsabaka sonrasında ise, egzersiz süresine ve şiddetine bağlı olarak, en az 500 ml sıvı alımı rehidrasyonu sağlamaktadır. Egzersiz sonrası, egzersiz yapılan her saat için 3 su bardağı sıvı aralıklarla tüketilmelidir. Sıcak havada yapılan ağır egzersizlerden önce, sonra ve egzersiz sırasında uygun sıvı tüketimi, sıcak bitkinliğini azaltan en önemli etmendir. (Sporcu Beslenmesi. Klinik Gelişim. İstanbul, 2009.22:1-9)
Sıvı alımının yeterli olup olmadığı idrar takibi (rengi, miktarı, sıklığı) yapılarak değerlendirilmeli, idrar renginin gün boyu açık olması için bol sıvı tüketilmelidir. Başka bir pratik yolla gereksinmeyi karşılamak için, egzersizden hemen önce ve sonra kıyaslama yapılarak, kaybedilen her yarım kilogram için 250 ml su içilebilir. (Ersoy G, 3.Baskı, 2004)