EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI MI? DEĞİL Mİ?

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI MI? DEĞİL Mİ?

En önemli öğünün kahvaltı olduğunu, sağlıklı ve gün içerisinde dinç olan insanların kahvaltıyı aksatmadığını çok duymuşuzdur. Peki gerçekten de öyle mi?

Kahvaltı Protein ve Kalsiyum Kaynağı!

‘Kahvaltı günün en önemli öğünüdür’ sözü, herkesin sıkça başvurduğu bir cümle. İngiltere’de yetişkinlerin üçte ikisi, ABD’de ise dörtte üçünün kahvaltı yaptığı biliniyor.

Ancak bazıları kahvaltıya atfedilen bu öneme katılmıyor. Kimi, gün içinde uzun saatler yemek yememeyi öngören diyetlerin başarısından söz ederken, kimi de kahvaltının önemi konusunda kamuoyu algısını yönlendirmeyi hedefleyen kahvaltılık gevrek piyasasının etkisinden yakınıyor.


Kahvaltı Edenlerin Vücut Kitle İndeksi Daha Düşük!

Kahvaltı konusundaki bilimsel araştırmalar esas olarak obezite ile arasındaki bağlantı üzerinde yoğunlaşmış durumda. 

ABD’de 50 bin kişiye ait sağlık verilerini inceleyen bir araştırmada, kahvaltıyı günün en büyük öğünü olarak düşünen ve uygulayan insanların vücut-kitle indekslerinin, öğle veya akşam yemeğine önem veren kişilerinkinden daha düşük olduğu görüldü. 

Araştırmacılar bunu, kahvaltının doygunluk hissini artırmasına, günlük kalori alımını azaltmasına, içerdiği lifli besinler sayesinde diyet kalitemizi artırmasına ve daha sonraki öğünler açısından insülin hassasiyetini geliştirerek diyabet riskini azaltmasına bağlamıştı. 

Kahvaltı – Obezite Bağlantısı

Peki obezite ile kahvaltı etmeme arasında neden bağlantı kuruluyor?

Bazıları, kahvaltı etmeyenlerin beslenme ve sağlık konusunda daha az bilgi sahibi olmasına bağlıyor bu sorunu. Kahvaltı edenler ayrıca sigara içmeme veya düzenli egzersiz gibi pozitif davranışlarda bulunmaya da yatkın olabilir. 

2016’da 10 ayrı araştırmanın sonuçları incelendiğinde, kahvaltı ile kilo arasında bağlantı kuran verilerin “sınırlı” olduğu sonucuna varıldı. 

Kahvaltıda Sağlıklı Besin Tercihi Önemli!

Kahvaltı sadece kiloyu etkilemiyor. Kahvaltı etmemenin kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini yüzde 20’den fazla artırdığı belirtiliyor.  Bunun nedenlerinden biri kahvaltının besin değeri olabilir. Batılı ülkelerde kahvaltıda gevrek yeme alışkanlığı yaygın. Kahvaltı gevreklerine çeşitli vitamin ve mineral takviyesi katılıyor. İngiltere’de 1600 genç üzerinde yapılan bir araştırmada, düzenli kahvaltı yapanlarda lif ve folik asit, C vitamini, demir ve kalsiyum oranının daha iyi seviyede olduğu görüldü.

Uzmanlar ayrıca kahvaltının hafıza ve konsantrasyonu olumlu etkilediğine inanıyor. Ancak kahvaltıda ne yendiği de bu konuda büyük önem taşımaktadır. 

Kahvaltı üzerine sizler ne düşünüyorsunuz bilemiyoruz ama Cemal Süreya bizim düşüncelerimize şu dizelerle tercüman olmuştur:

Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem

Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı


Cemal SÜREYA

Yararlanılan kaynak: Diyetisyen Dünyası

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR