KAÇ KALORİ İLE BESLENMELİYİM?

KAÇ KALORİ İLE BESLENMELİYİM?

İnsan vücudunun hayatta kalması için enerjiye ihtiyacı vardır. Önerilen kalori alımı; yaş, boyut, boy, cinsiyet, yaşam tarzı ve genel sağlık gibi faktörlere bağlıdır.

Aldığımız enerjinin yaklaşık yüzde 20’si beyin metabolizması için kullanılıyor. Geri kalanların çoğu, kan dolaşımı, sindirim ve solunum gibi fonksiyonlar için dinlenme durumundayken ihtiyaç duyduğumuz enerji olan bazal metabolizmada kullanılır.

Soğuk bir ortamda, sabit bir vücut ısısını korumak için daha fazla enerjiye ihtiyacımız vardır, çünkü metabolizmamız daha fazla ısı üretmek için artar. Sıcak bir ortamda daha az enerjiye ihtiyacımız var.

Ayrıca iskelet kaslarımız için, duruşumuzu sürdürmek ve hareket etmek için mekanik enerjiye ihtiyacımız var.

Hücresel solunum, hücrelerin karbondioksit, su ve enerji üretmek için oksijeni glikoz ile reaksiyona sokarak enerji aldığı metabolik süreçtir.

Solunumdan gelen enerjinin fiziksel veya mekanik enerjiye ne kadar verimli dönüştüğü, yenen yiyeceğin türüne, fiziksel enerjinin türüne ve kasların aerobik veya anaerobik olarak kullanılmasına bağlıdır.

Başka bir deyişle, nefes alma ve düşünme gibi bedensel işlevleri beslemek, duruşumuzu korumak ve hareket etmek için kalorilere ihtiyacımız var.

Fakat ihtiyacımızın üzerinde kalori alımı ise yağ olarak vücudumuzda depolanmakta ve fazla kilo olarak geri dönmektedir.

İşte enerjiyi yakmak ve daha etkin bir şekilde kilo vermek için bazı ipuçları:

1. Kahvaltı yapın: Protein ve sağlıklı yağ içeren bir kahvaltı sizi daha uzun süre dolu tutabilir ve gün içinde atıştırmalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

2. Düzenli öğünler yiyin: Bu, kalorileri daha etkili şekilde yakmanıza yardımcı olur ve sağlıksız atıştırmaların önlenmesine yardımcı olur.

3. Yavaş yanan kalorileri tüketin: Baklagiller gibi yüksek lifli karbonhidratlar ve avokado gibi sağlıklı yağlar, enerjiyi serbest bırakmak için daha uzun zaman alır, bu nedenle çabucak aç kalmazsınız.

4. Egzersiz: Bu, fazladan kalori yakmanıza yardımcı olabilir ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Günlük yürüyüş yapmak çoğu insan için kolaydır ve hiçbir maliyeti yoktur.

5. Su: Sağlıklı, kalorisi yok ve sizi doyuruyor. Çok fazla kalori sağlayabildiğinden alkol ve gazlı içeceklerden kaçının. 

6Daha fazla lif tüketin: Meyvelerde, sebzelerde ve kepekli tahıllarda bulunan lif, kendinizi tok hissetmenize ve sindirime yardımcı olabilir.

7. Daha küçük tabaklar kullanın: Araştırmalar, son 3 yılda porsiyon boyutlarının arttığını ve obeziteye katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Daha küçük bir tabak kullanmak porsiyon kontrolünü kolaylaştırır.

8. Yavaş yiyin: Vücudunuzun tok hissettiğini anlaması 20 ila 30 dakika alabileceğinden, yavaş yiyin.

9. Bir alışveriş listesi hazırlayın: İhtiyacınız olan malzemeleri listeleyin ve market alışverişi yaparken, buna sadık kalın.

10. İstediğiniz besinlerin bir kısmı ile kendinizi şımartın: Yiyecekleri yasaklamak, o yiyeceğe karşı daha çok istek duymanıza ve daha sonra tıkanırcasına yemenize neden olabilir. Sık olmamak koşulu ile küçük miktarlarda kendinizi şımartın.

11. Yeterince uyuyun: Yeterince uyumamak metabolizma hızınızı etkiler ve kilo almanıza sebep olabilir.

12. Yatmadan 2 saat önce yemek yemekten kaçının: 2 saat içinde yiyip yatmak, uyku kalitesini etkileyebilir ve kilo alımını artırabilir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR