Menopoz ve Beslenme

Menopoz ve Beslenme

Menopoz, kadında doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Menopozun bir hastalık olmadığı, sağlıklı kadının yaşamının doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Ancak östrojen hormonunun düzeyindeki azalma nedeniyle oluşabilecek şişmanlık, osteoporoz, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına dikkat edilmesi gereklidir. 

Bu dönemde östrojen düzeyindeki değişme doğrudan doğruya veya dolaylı olarak diğer hormonları ve metabolizmayı etkiler. Değişen metabolizma iştahı arttırmakta, yeme  alışkanlığındaki değişimler, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalan dinlenme metabolik hız (DMH) ve azalmış fiziksel aktivite şişmanlığı ortaya çıkarmaktadır (Kilciler 1992). Menopoz sonrasında kadınlarda özellikle android tip şişmanlık görülmekte ve menopozda toplam yağ birikimi artmaktadır.

Menopoz sonrası sağlığın korunmasında ve kaliteli bir yaşam sürdürülmesi için beslenme ve yaşam şeklinin önemli olduğu bilinen bir gerçektir. Menopozda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve fiziksel aktivite; ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar.

Menopoz dönemindeki kadınlarda bazı özel besin ögeleri gereksinmesine işaret etmekle birlikte genelde sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve kalsiyumdan zengin; enerji, kafein ve yağdan fakir bir beslenmenin gerekliliğini kabul edilmektedir. Her öğünde, dört besin grubundaki besinler birlikte (“süt grubu”, “et grubu” -yumurta-kuru baklagiller, “taze meyve ve sebzeler grubu”, “ekmek ve tahıl grubu besinler”) aynı öğünde bireyin gereksinimine uygun miktarlarda tüketilmelidir. 

•  Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.

•  Posa tüketimi arttırılmalıdır.

•  İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.

•  Düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.

•  Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.

•  Tuz tüketimi azaltılmalıdır.

•  Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.

•  Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

Kaynak :
Menopozda Beslenme, Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Şubat – ANKARA 2012
Menopoz Döneminde Kadın, E.Bayraktar GÖRGEL&Doç. Dr. Funda Pınar ÇAKIROGLU, Ankara – 2007

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR