ÖDEM KABUSUNUZ OLMASIN!

ÖDEM KABUSUNUZ OLMASIN!

Diyetinizi tam uygulamanıza rağmen bir sabah tartıda kilo aldığınızı gördünüz ve bütün motivasyonunuzu kaybettiniz, belki de bu sebepten diyet yapmayı bıraktınız.

Bırakmayın!

Çünkü diyetinizi uyguladığınız için vücutta yağ kaybınız olmuştur, kilo aldığınızı görmenizin nedeni yüksek olasılıkla ÖDEMDEN kaynaklıdır. Dolayısıyla hedefiniz diyeti bırakmak değil, ödemi atmak olmalıdır!

 

ÖDEM NEDİR?

Ödem vücutta ki bazı dokularda anormal sıvı birikmesidir. Vücutta alınan sıvı ve atılan sıvı arasında ki dengenin bozulması ödem oluşmasına yol açar. Sıvı birikimi en çok ellerde, kollarda, bileklerde, bacaklarda ve ayaklarda görülür.

 

ÖDEM NEDEN OLUR?

  • Aşırı tuz tüketimi,
  • Yetersiz sıvı alımı veya fazla sıvı tüketimi,
  • Hamilelik veya regl dönemleri,
  • Aşırı hareketsizlik gibi durumlarda ödem oluşabileceği gibi çeşitli hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

 

Böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, ileri beslenme bozukluğu, tiroid bezi hastalıkları gibi bazı hastalıklar tüm vücutta ödem oluşturabilir. Damar tıkanıklığı ve hareketsizliğe bağlı oluşan ödemler ise genelde kol ve bacak ya da tek bir vücut bölgesinde görülebilir.

 

PEKİ VÜCUTTA Kİ BU ŞİŞLİKLER NASIL ATILIR?

Hepimizin kabusu ödemden kurtulmak aslında çok kolay. İşte sorunuzun cevabı:

 

SU TÜKETİMİ: Günde en az kg başına 33 ml su tüketimi ödemi atmak için çok önemlidir. Yaklaşık içeceğiniz 2 – 2.5 litre su vücudunuzda ödem oluşmasını engelleyecektir.

 

TUZ TÜKETİMİ: Günlük gereksinimden fazla alınan tuz size ödem olarak dönecektir. Özellikle tuz içeriği yüksek olan turşu, ayran, tuzlu et ve şarküteri ürünlerinden uzak durunuz. Yemeklerinize ekstra tuz eklemeyin.


KARNONHİDRAT TÜKETİMİ: Aşırı karbonhidrat tüketimi özellikle beyaz un, şekerlemeler ve pirinç gibi glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratlar yerine tam buğday, kepek ve yulaf gibi glisemik indeksi düşük karbonhidratlar vücutta oluşan ödemi azaltacaktır.

 

ALKOL TÜKETİMİ: Günlük aldığınız alkol miktarı ve sıklığı vücuttaki ödemi etkileyen bir unsurdur. Bunu göz önünde bulundurursak tüketim sıklığını ve miktarını olabildiğince azaltarak alkol tüketirken yanında içeceğiniz su ödemi minimuma indirecektir.

 

FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzenli yapılan egzersiz vücuttaki sıvı dengesininde korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Gün içinde yapıcağınız 30-45 dk orta tempolu yürüyüş ödem probleminizi azaltacaktır.

 

MAYDANOZ: Maydanoz güçlü bir ödem atıcıdır ve ödem problemlerinde sıklıkla kullanılır. Siz de sabah kahvaltınıza yada salatalarınıza ilave edebilirsiniz.

 

KİRAZ SAPI: Günlük hayatımızda çok fazla tükettiğimiz siyah çay ve kahve yerine bitki çaylarına yer vermeniz ödem probleminizi azaltacaktır.Özellikle iyi bir idrar söktürücü ve ödeme iyi gelen kiraz sapını tek başına ya da farklı bitki çaylarıyla karıştırarak tüketebilirsiniz.

 

ANANAS: Hem lezzetli hem de ödem atmanızda yardımcı olan harika bir meyvedir. Ara öğünlerinizde porsiyonuna dikkat ederek keyifle tüketebilirsiniz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR