Sıcak Çay İçmek Yemek Borusu Kanseri Riskini Artıyor mu?

Sıcak Çay İçmek Yemek Borusu Kanseri Riskini Artıyor mu?

Uluslararası Kanser Dergisi’nde yer alan yeni bir araştırma, çok yüksek sıcaklıklarda çay içmeyle yemek borusu kanseri gelişme riski arasında bir ilişki bulmuştur.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’na göre, yemek borusu kanseri dünyadaki en yaygın sekizinci kanserdir ve her yıl yaklaşık 400.000 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Yemek borusu kanseri gelişiminde birçok faktörün etkili olduğu bilinmektedir. Genellikle sigara, alkol, işlenmiş et ürünlerinin fazla tüketimi, asit reflü nedeniyle yemek borusunun tekrarlanan yaralanmasından kaynaklanır. Son dönemde yapılan bazı araştırmalar düzenli olarak sıcak içecek tüketiminin kanser riskini artırabileceğini göstermektedir.

Çok sıcak çay riskini yüzde 90 artırabilir

Araştırma 40-75 yaşları arasında olan 50.000’den fazla kişiyi kapsamaktadır. Katılımcılar ortalama 10.1 yıl boyunca klinik olarak izlenmiştir. Bu süre zarfında, 317 kişide özofagus kanseri gelişmiştir. Genel olarak, çalışma günde 700 mililitre (ml) “çok sıcak” çay içmenin yemek borusu kanseri olasılığını, günlük soğuk ya da ılık çay içmeye kıyasla % 90 oranında artırdığını bulmuştur.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da çay nadiren 65 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tüketilir – ancak Rusya, İran, Türkiye ve Güney Amerika gibi yerlerde, sıcak çay içmek daha yaygındır.

Yemek borusu kanseri ve sıcak çay tüketimi arasındaki mekanizmaları anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmakla birlikte, araştırmayı yapan Islami ve meslektaşlarının önerisi : “Bu sonuçları her türlü içeceğe uyarlamak ve halkın içeceklerini tüketmeden önce 60 ° C’ye kadar soğumasını beklemeleri iyi bir halk sağlığı önlemi olacaktır. “

Kaynak:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ijc.32220

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR