Besin Etiketleri Bize Ne Anlatıyor?

Besin Etiketleri Bize Ne Anlatıyor?

-Ürünlerin ön yüzündeki sağlık iddiaları sizi satın almaya teşvik eder. Araştırmalar ön etiketlere sağlık iddiaları eklemenin, insanların o ürünün daha sağlıklı olduğunu düşünmesine neden olduğunu ve tercihlerini etkilediğini göstermektedir.  Üreticiler ürün etiketlerinde  sağlık iddialarında bulunurken pek dürüst davranmamakta hatta  bazen yanlış iddialarda bulunmaktadır. Ürün seçerken ambalajın ön kısmındaki sağlık iddiaları ürün seçerken tek kriteriniz olmamalıdır.

-Ürünün içindekiler kısmını mutlaka inceleyin. Ürünün içindekiler miktarlarına göre çoktan aza doğru sıralanmıştır. Bu ilk bileşen üründe en çok kullanılan malzeme olduğu anlamına gelir. İlk üç bileşen üründe en çok kullanılanlar olduğu için bunları değerlendirmekte fayda var. İlk bileşenler rafine tahıl, doymuş yağlar veya şeker ise ürünün sağlıksız olduğunu düşünebilirsiniz. Ürünün içerik listesinin uzun olması yüksek oranda işlendiğini gösterir.

-Ürünlerin porsiyon miktarlarına dikkat edin. Besin etiketlerinde ürünlerin önerilen bir porsiyonların besin değerleri yer alır. Üreticiler böylelikle ürünü daha az kalorili ve daha az şekerli olduğunu düşünmenizi sağlar.Tek seferde tükettiğiniz miktar bir porsiyondan çok daha fazla olabilir. Besini tüketirken içeriğini tükettiğiniz porsiyon sayısıyla çarpmanız gerekir.

Üreticilerin en çok kullandığı ve tüketicileri yanılgıya uğratan bazı sağlık iddialarını incelersek:

Light Ürünler:  Light ürünler kalorileri ya da yağları azaltmak için işlenir. Bu işlemler yapılırken tadını kaybetmemesi için şeker ilavesi yapılır. Bu ürünlerin şeker içeriklerini mutlaka kontrol edin.

Çok tahıllı: Kulağa çok sağlıklı gelse de çok tahıllı demek ürünün birden fazla tahıl içerdiği anlamına gelir. Bu tahıllar tam tahıllı olarak belirtilmediği sürece büyük olasılıkla rafine tahıldır.

 Doğal: Üreticinin ürünü meydana getirirken doğal bir ürün kullandığı anlamına gelir.

Şekersiz: Ürüne şeker ilave edilmemiş olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Ürün doğal olarak da yüksek miktarda şeker içerebilir.

Az yağlı: Bu beyan ürünün yağ miktarının azaltıldığı anlamına gelir fakat tadını koruması için genellikle şeker ilavesi yapılır. Etiketi dikkatli okumak gerekir.

Tam tahıllı: Ürün çok az tam tahıl içerebilir. İçerik listesi kontrol edilmelidir. Tahıllar ilk üçte değilse miktarı ihmal edilebilir.

Glutensiz: Glutensiz demek sağlıklı demek değildir. Glutensiz ürünler yüksek oranda işleme tabi tutulur. Ürünün tadı bozulmasın diye yağ  ve şeker eklenir. Bu ürünlerindeki içerikleri iyi okunmalıdır.

Trans yağ içermez:  Bu ifade ürünün hiç trans yağ içermediği anlamına gelmez. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre ürünün  100 gramında 1 gramdan daha az trans yağ olduğu anlamına gelir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR